Home » Despre noi » De ce bioterorism ?

De ce bioterorism ?

De ce Bioterorismul reprezintă o ameninţare?


Posibilitatea ca teroriştii sa utilizeze agenţi patogeni naturali sau sintetici, produşi pentru scopuri paşnice, este îngrijorătoare. O asemenea utilizare criminala nu ar pune în pericol numai viaţa şi sănătatea oamenilor, dar, pe termen mediu şi lung, ar putea produce distrugeri la nivelul resurselor naturale, în special resursele de apa, agricultura şi rezervele de hrană. 

În comparaţie cu agenţii chimici, unele toxine naturale sunt mult mai stabile, unele dintre ele fiind relativ simplu de produs şi foarte toxice, fără antidot. Sporii de antrax sunt foarte rezistenţi la condiţiile de mediu, chiar şi extreme, şi pot supravieţui chiar şi zeci de ani. În acest sens, merită menţionat experimentul produs în insula scoţiană Gruinard, pe timpul celui de-al doilea Război Mondial, insula fiind declarata curată abia  la 24 aprilie 1990, la 48 de ani după experiment. 

Ameninţarea terorismului biologic creşte odată cu dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei în domeniile microbiologiei, biotehnologiei, biologiei moleculare şi ingineriei genetice. Rezultatele cercetărilor în aceste domenii pot conduce la organisme modificate genetic sau microorganisme cu caracteristici predeterminate, care pot fi periculoase pentru om sau mediul înconjurător. În consecinţă, dezvoltarea acestor ramuri ale ştiinţei ar trebui condiţionată de obligaţia statelor de a se asigura că asemenea microorganisme nu vor putea fi utilizate în scopuri teroriste.
Se impune a se face o distinctie între bioterorism şi agenţii biologici de luptă. Chiar dacă arma biologică în sine sau mijloacele de a o obţine pot fi aceleaşi, obiectivele şi modul de operare sunt diferite. În timp ce bioteroriştii urmăresc crearea panicii, destabilizarea vietii economice, motive politice în ţara sau grupul-ţintă, utilizarea agenţilor biologici de luptă are ca scop obiective militare, de incapacitare sau distrugere a forţei militare inamice.
În comparaţie cu agenţii chimici, radiologici sau nucleari, agenţii biologici sunt mai atractivi pentru terorişti din mai multe motive. Agenţii biologici sunt organisme vii, care se reproduc în corpul-gazdă şi în consecinţă sunt mult mai eficienţi raportat la numărul/greutatea lor. Pentru tularemie, de exemplu, este suficient un număr de până la 50 de organisme pentru a produce boala . Deşi nu este transmisibilă de la om la om, tularemia este o boală extrem de contagioasă?? şi datorită numărului foarte redus de organisme necesar îmbolnaăvirii. Perioada de incubaţie - destul de lungă pentru unii agenţi - este un factor de handicap în situaţia utilizării militare pe câmpul de luptă a agenţilor biologici, poate fi însă un mare avantaj pentru terorism. Teroriştii pot dispersa în linişte agentul biologic, nedetectaţi şi pot părăsi fără probleme zona-ţintă. În unele situaţii, dacă atacul nu este revendicat, rezultatele lui pot fi confundate cu o epidemie naturală. Datorită efectului întârziat, un atac terorist utilizând agenţi biologici poate fi eficient în agricultură, împotriva plantelor şi animalelor.

Cu excepţia unei cantităţi foarte reduse de agent biologic, nici un fel de alte materiale sofisticate nu sunt necesare pentru a începe pregătirea unui atac biologic. Medii nutritive cum ar fi glucoza, fosfaţii, alte surse de proteine, sunt disponibile pe scara largă în comerţ şi sunt importate în mod curent în toate ţările care au industrie alimentară ce foloseşte procese de fermentare. O fiolă cu  o cultură de agenţi uscaţi/liofilizaţi, introdusă într-un dispozitiv de fermentare, cu nutrienţi suficienţi şi o temperatură constantă, poate produce chiar şi un kilogram de agent biologic (antrax) în mai puţin de 96 de ore.  

Cu toate acestea, un aspect deloc de neglijat este acela al protecţiei personale şi al lucrului în siguranţă cu agenţi biologici. Dacă, într-un laborator, regulile de siguranţă şi securitate pot fi aplicate şi urmate cu uşurinţă, nu acelaşi lucru se poate spune despre un laborator improvizat. Operatorii implicaţi direct în contactul şi manipularea agenţilor biologici vor fi primii expuşi şi vor risca îmbolnăvirea, dacă măsurile de protecţie personală nu sunt corespunzătoare. Acest aspect uşurează mult detectarea unei activităţi ilicite de către forţele de aplicare a legii sau structurile de securitate.

În cele din urmă, dar nu în ultimul rând, capacităţile de detecţie în timp real a prezenţei unor agenţi biologici sunt foarte reduse şi nu există deocamdată detectoare portabile comparabile ca performanţe cu cele din domeniul chimic sau radiologic. Ca urmare, fie există informaţii cu privire la eliberarea unor agenţi biologici, iar forţele de răspuns vor trebui să preleveze probe şi să aştepte testele de confirmare de la laborator, fie nu există nici un fel de informaţii de acest gen şi atunci este rolul structurilor de sănătate să evalueze situaţia în care primii pacienţi cu simptome neobişnuite solicită tratament medical.

                                                                                                    Vice-presedinte

                                                                                               Col (r) dr. Adrian Baciu